Test

© Daimler AG

TEST: Mercedes C 220 d Break: Oerklassiek en tegelijk hypermodern

26 oktober 2021
Door Stijn Blanckaert
Weinig concurrenten zitten elkaar zo dicht op de hielen als de Audi A4, de BMW 3-Reeks en de Mercedes C-Klasse. De nieuwe Mercedes C is het als recentste model van het trio aan zijn stand verplicht om de bakens verder te verzetten en als benchmark te fungeren in het segment. Lukt hem dat als 220 d met zijn tweeliter diesel? 


21C0298 010De pas volledig vernieuwde C-Klasse, waar we het in deze video uitgebreid over hebben en die we ook al in zijn plug-in hybride uitvoering konden testen, is een schot in de roos. Hij borduurt verder op de stijl van zijn voorganger maar is designtechnisch tegelijk modern genoeg om weer voor een aantal jaar met zijn tijd mee te zijn. Als op de achterwielen aangedreven vierdeursberline of break met een viercilinder-diesel onder de motorkap is er geen klassiekere auto te vinden dan de C-Klasse, en toch is de nieuwste iteratie van deze belangrijke modelfamilie bij Mercedes ook hypermodern, door de gebruikte technologie, de rijhulpsystemen, het infotainment en zijn gehele concept.

Wat amper vijf jaar geleden nog voorbehouden was voor de S- of E-Klasse is in de nieuwe C-Klasse gewoon gemeengoed geworden. De luxe en het comfort van de vorige S-Klasse is vandaag in de C-Klasse voor minder dan de helft van de prijs verkrijgbaar. Over vooruitgang gesproken. 
21C0298 014Hoewel de C-Klasse verderbouwt op het platform van zijn voorganger en de standaard-ophangingslay-out met dubbele driehoeken vooraan en een multilink-achteras ongewijzigd bleef, werd de afstelling ervan aanzienlijk aangepast voor de nieuweling en groeide de wielbasis ook met enkele centimeters. Het resultaat is een auto die met de passieve ophanging en ook met het sportonderstel, zoals onze testwagen, op alle soorten ondergrond een voorbeeldig comfort tentoonspreidt maar ook wanneer je het gaspedaal vloert en de bochten wat geïnspireerder aansnijdt bij de pinken blijft. De optionele adaptieve dempers werden wat ons betreft dan ook niet gemist.
21C0298 008Als een handschoen

In tegenstelling tot de kleine 1.5-benzinemotor van de C 180 en C 200, die minder overtuigend is, zit de 220 d-diesel hem als gegoten. Deze viercilinder is identiek aan het exemplaar in de krachtigere 300 d, maar heeft met 200 pk (en 20 extra pk’s van het mild-hybride systeem) en 440 Nm geen tekort aan vermogen of koppel, en wordt met 48 volt-mild hybridetechnologie met energierecuperatie geholpen om enerzijds vlotter te presteren en anderzijds minder te verstoken. Zonder dat we iets merkten van de tussenkomst van dat systeem bleek de C 220 d in onze handen zuinig, met over meer dan 800 kilometer op allerlei wegen een gemiddeld testverbruik van 5,3 l/100 km aan diesel en een rijbereik van meer dan 1.200 kilometer met een volle tank. Zeker dat laatste zal gemist worden door al wie van een diesel naar een elektrische auto zal overstappen in de komende jaren.
21C0298 003De Laufkultur van de tweeliter diesel is opmerkelijk. Bij stationaire toerentallen hoor je hem amper of niet, en wanneer de motor door het start-stopsysteem terug wordt opgestart moet je echt je best doen om te horen dat het om een zelfontbrander gaat.

Ongeacht de door de soepele negentrapsautomaat gekozen versnelling is er altijd voldoende koppel voorhanden om vlot te accelereren of te hernemen, en met een sprinttijd van 7,4 seconden naar de honderd en een top van 242 km/h is hij ook meer dan vlot genoeg. Een handgeschakelde versnellingsbak is niet meer verkrijgbaar maar wordt ook niet gemist. De fileassistent die zonder tussenkomst van de bestuurder afremt, stopt en terug accelereert in de file op de autosnelweg is een enorme meerwaarde voor de pendelaar en de Distronic-automatische snelheidsregelaar met afstandscontrole werkt wonderwel.
21C0298 035S-Klasse luxe

Het interieur werd niet alleen ruimer, met ook een 490 tot 1.510 liter grote en handige koffer met nog een bergvak onder de vloer, maar zit ook propvol hightech en is duidelijk geïnspireerd door dat van de nieuwe S-Klasse. 21C0298 038Het 11,9 duim grote, verticale infotainmentscherm domineert de middenconsole en ligt mooi binnen handbereik, terwijl het qua resolutie én bedieningssnelheid foutloos blijft en ook op ergonomisch vlak goed opgebouwd is, met onderaan virtuele maar steeds bereikbare toetsen voor de verluchting en verwarming. Voor de bestuurder prijkt dan weer een digitaal dashboard van 12,3 duim dat naar believen instelbaar is en identiek is aan dat van de S-Klasse, op de (niet onmisbare) 3D-functie van die laatste na. Een klein minpuntje was dat de draadloze Apple Carplay-verbinding tijdens onze testweek regelmatig uitviel en dat het volume van het audiosysteem vaak ongevraagd veranderde, wat mogelijk met een eenvoudige software-update kan opgelost worden.

Wanneer je voor een verkeerslicht staat wordt op het grote centrale scherm een livebeeld geprojecteerd van het kruispunt en de lichten, maar wanneer je tegelijk geen gebruik maakt van de ingebouwde navigatie, en bijvoorbeeld op Waze of Google Maps rekent, verbergt dat beeld de navigatiekaart en krijg je er geen aanwijzigingen in augmented reality op te zien, waardoor het vrij nutteloos wordt. Het is hoe dan ook aangenamer om over een head-up display met de AR-aanwijzingen te beschikken. Onze testwagen was er niet mee uitgerust, maar wij zouden dat head-up display altijd aanvinken op de bestelbon.

Een snufje waarmee de C-Klasse op technisch vlak indruk maakt zijn de eveneens van de S-Klasse overgenomen optionele Digital Light-koplampen die verbluffend efficiënt zijn en tot erg ver vóór de auto voor een optimaal zicht in het donker zorgen, terwijl de antiverblindingsfunctie voor tegen- en voorliggers er op een uiterst efficiënte manier voor zorgt dat de medeweggebruikers je niet als een asociale lastigaard zien. 
21C0298 023De afwerking is foutloos, de gebruikte materialen zijn uitstekend en de vier voornaamste plaatsen zijn comfortabel, zowel voor- als achterin, terwijl de centrale passagier achterin door de met 3,5 centimeter toegenomen knieruimte nu wel wat meer plaats heeft dan in de vorige C-Klasse, maar nog altijd niet kan zeggen dat hij even goed zit als zijn collega’s links en rechts van hem.

De prijs voor een Business Line-uitvoering van de C 220 d Break bedraagt € 49.852 inclusief btw. Voor de Luxury Line betaal je € 2.420 extra en de AMG Line kost nog eens € 3.267 meer. De op de vier wielen aangedreven 4MATIC-variant kost € 2.420 extra op elke variant. Stevige prijzen, maar dat is geen verrassing bij Mercedes en je krijgt wel heel wat waar voor je zuurverdiende euro’s. Gelukkig is de standaarduitrusting ook vrij volledig. 
21C0298 020Als deze C 220 d je laatste diesel wordt, kan je met een gerust gemoed afscheid nemen van een technologie die in deze C-Klasse op zijn best presteert. Als zwanenzang van de zelfontbrander kon Mercedes moeilijk een nog mooier stuk componeren. Het uitstekende comfort, de verzorgde geluiddemping en afwerking, de uitrustingsmogelijkheden, het verbruik… op al deze vlakken doet de nieuwe C-Klasse wat enkele jaren geleden voor een S-Klasse nog te hoog gegrepen was. Wie voor de volgende jaren nog een diesel zoekt mag zijn zoektocht bij deze staken.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

83
Aandrijving17/20
Comfort 17/20
Rijgedrag 17/20
Veiligheid 16/20
Prijs 16/20
 

Rijplezier
Ophangingscomfort
Technologisch concentraat

Krasgevoelig plastic middenconsole
Nep-uitlaten

Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 801,00 excl. btw 

TCO 48 maanden / 100.000 km: € 1.024,29

Hoe wordt de leaseprijs berekend?

De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod. 

Hoe berekent Autonieuws de TCO? 

Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).

Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?

Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers.be voor onafhankelijk, betaalbaar en helder advies. 

MercedesC220d Break (S206)
Motor:Diesel, mild hybride viercilinder, 1.993 cc
Overbrenging: Negentrapsautomaat, achterwielaandrijving
Maximumvermogen:147 + 15 kW / 200 + 20 pk
Maximumkoppel: 440 Nm
0-100 km/h: 7,4 s
Topsnelheid:242 km/h
Gemiddeld testverbruik:5,3 l/100 km
Gemiddelde CO2-uitstoot:123 – 140 g/km (WLTP)
Catalogusprijs incl. btw:€ 49.852
VAA:€ 328,91 / maand
Fiscale aftrekbaarheid:58,50%

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.