Test

© Alcomotive Groep

TEST: MG ZS EV: Elektrische crossover uit China

26 april 2020
Door Jan Muylaert

De rode loper was uitgerold voor de Chinese MG: een elektrische crossover met een iconische merknaam en een concurrentieel prijskaartje. Niets kon het succes in de weg staan. Komt daar toch niet de wereldwijde coronacrisis stokken in de wielen steken. ‘Made in China’ zal wellicht een poosje door het vagevuur moeten maar de MG EV is geen miskleun zoals zijn onfortuinlijke Chinese voorgangers Brilliance en Landwind. Hij heeft de capaciteiten om het te maken van zodra onze maatschappij heropleeft.

MG ZS EV 128

Derde keer, goede keer. Vijftien jaar na een eerste poging om hier een auto uit de Volksrepubliek te slijten, gevolgd door een tweede mislukte lancering, zal de MG ZS EV niet roemloos ten onder gaan. De sterren staan gunstig voor het frisse model van de Chinese constructeur SAIC. Geen kleine speler want SAIC is de zevende grootste autoconstructeur ter wereld en goed voor een jaarproductie van zeven miljoen voertuigen. 

MG ZS EV 097

De elektrische MG sneuvelt niet in de strenge Europese crashtests zoals zijn voorgangers. De manke veiligheidsvoorzieningen waren de achilleshiel van de Chinese auto’s. Met een topscore voor de botsproeven kan de compacte crossover zich alvast meten met zijn westerse rivalen. SAIC slaat twee vliegen in één klap: een trendy model met een ronkende naam en bovendien full elektrisch aangedreven. Doe daar nog een gunstige verkooprijs (30.985 euro) bovenop en je hebt een succesnummer in spé.

MG ZS EV 109

Sommigen zullen opperen: ‘Maar dat is toch geen MG zoals we ons het merk met zijn dynamische modellen herinneren.’ Een reactie die je kan counteren met: ‘Een Renault Captur heeft ook nog weinig gemeen met een Dauphine Gordini’. Modellen vergelijken over een periode van ettelijke decennia is zinloos.

MG ZS EV 117

Een korte kennismaking met de MG EV leert dat het de Chinese nieuwkomer niet aan dynamische capaciteiten ontbreekt. Met een vermogen van 143 pk (105 kW) schiet de crossover weg als een pijl uit een boog. Hij accelereert in 8,2 seconden naar 100 km/u.

MG ZS EV 119

Ook de hernemingen zijn spectaculair, vooral wanneer naar de Sport rijmodus wordt geschakeld. De topsnelheid van 140 km/u is verrassend laag maar tegelijkertijd ook realistisch in het hedendaagse verkeer. Het is intussen genoegzaam gekend dat elektrische rijden en hoge snelheden nefast zijn voor de actieradius.

MG ZS EV 115

Met een rijbereik van 263 kilometer volgens de constructeur, breekt de MG ZS EV geen potten. Rivalen zoals de Renault Zoé en de Nissan Leaf doen beter.  Maar voor het woon-werkverkeer moet de actieradius volstaan. Je kan ook energie recupereren door efficiënt met het acceleratiepedaal om te gaan. Eens je het One Pedal Control onder de knie hebt, is het best leuk rijden. Bovendien hoef je het rempedaal nog amper aan te raken. Een fractie van een seconde vroeger het gaspedaal lossen en de auto vertraagt en stopt alsof je op de rem zou staan. De bedieningsknop voor de recuperatiemodi staat een beetje ongelukkig op de middenconsole. Bediening aan het stuurwiel zou meer ergonomisch zijn.

De ophanging van een crossover is altijd een compromis tussen grip op de weg en voldoende veercomfort zonder dat het hoge koetswerk in de bochten gaat hellen. De MG stelt niet teleur. Hij strijkt de oneffenheden van het wegdek glad. Maar als de zweep erop gaat dan eindigt een hobbelig parcours in een pompend effect van de ophanging. 

MG ZS EV 032

Het interieur biedt ruim plaats voor vijf personen. De afwerking is degelijk en zonder franjes, zelfs een beetje old fashion met het navigatiescherm in de middenconsole. De stoelen zitten knus en er zijn rondom bergvakjes. Met een koffervolume van 470 liter is de MG de betere van de klas. 

MG ZS EV 025

De lijst van opties is kort maar de instapversie is dan ook rijk uitgerust. MG maakt het zijn klanten gemakkelijk door slechts twee uitrustingsniveaus en keuze uit vijf koetswerktinten aan te bieden. De instapper heeft onder andere een adaptieve snelheidsregelaar en infotainmentsysteem.  De Luxury-uitvoering , een extra van 2.000 euro, beschikt over andere velgen, een zonnedak, een achteruitrijcamera, en een interieur van kunstleder. Een automatische airco is niet verkrijgbaar, enkel een manueel bediende klimaatregeling. De MG mist een voorverwarming van het interieur en dat is sneu voor de buitenslaper. Vertrekken met een ijskoude auto kost veel elektrische stroom en reduceert het rijbereik.

Na iedere rit de 44,5 kWh krachtige accu opladen, is de boodschap. Importeur Alcomotive biedt een wallbox aan voor 2.000 euro, plaatsing inbegrepen. Met de interne lader van 7 kW kan de batterij in 8 uur worden opgeladen. Snelladen tot 85 kW duurt ongeveer driekwart uur tot 80 procent van de batterijcapaciteit. De MG laat zich ook aan een gewoon stopcontact opladen maar dat duurt veel langer. Twee laadkabels maken deel uit van de basisuitrusting. Daarnaast heeft de koper recht op een gratis laadpasje voor een periode van drie jaar. Zo’n pasje is in feite een abonnement om toegang te krijgen tot de publieke laadpalen. De afgenomen elektrische stroom moet uiteraard worden betaald.

MG ZS EV 056

MG geeft een wereldwijde fabrieksgarantie van vijf jaar of maximum 150.000 kilometer. Voor de batterij geldt een garantie van acht jaar en 150.000 km. De elektrische MG wordt gecommercialiseerd via zeven verkooppunten verspreid over het land.

Nu elektrische auto’s terrein winnen, zal de Chinese MG zich niet tevreden stellen met de kruimels van de tafel. Daarvoor is hij interessant geprijsd en bijzonder rijk aangekleed. De importeur maakt zich sterk dat de auto meteen beschikbaar is in tegenstelling tot de lange wachttijden voor een aantal elektrische modellen.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Op zoek naar de ideale laadoplossing?

80
Aandrijving17/20
Comfort 16/20
Rijgedrag14/20
Veiligheid 16/20
Prijs 17/20
 

Aandrijving
Uitrusting
Prijs

Rijbereik
Grijs interieur
Ophanging bij hoge belasting

 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.