Test

© Groupe Renault

TEST: Renault Zoë R135: EV voor iedereen (+video)

20 september 2019
Door Redactie
De Renault Zoë was de eerste en is nog altijd de meest verkochte elektrische gezinswagen op de Europese markt. Intussen heeft die het gezelschap gekregen van modellen die groter, sneller en vooral veel duurder zijn. De tweede generatie krijgt een nieuwe snoet aangemeten alsook een volledig hertekend interieur. De nieuwkomer bezit bovendien een groter rijbereik, meer vermogen en is voorzien van Renault Easy Connect.

(VIDEO ONDERAAN)

21231686 2019 New Renault ZOE tests drive in Sardinia

Ere wie ere toekomt. Ex-topman Carlos Ghosn mag in ongenade zijn gevallen, hij heeft er wel toe bijgedragen dat Renault opnieuw een vooraanstaande plaats bekleedt in de internationale autowereld. Nadat hij midden in de jaren 2000 Louis Schweitzer als voorzitter van de Franse autogroep was opgevolgd, zette hij het licht op groen voor de ontwikkeling van elektrisch aangedreven personen- en lichte bestelwagens. In 2013 was het eindelijk zover, de Zoë ontpopte zich tot een stille verleidster. We zijn intussen zes jaar verder en de tweede generatie staat in de startblokken. De markt heeft in die periode een gigantische metamorfose ondergaan, Renault is niet langer de enige aanbieder van een betaalbare elektrische auto. Kan Renault de druk van de concurrentie overleven?

21231692 2019 New Renault ZOE tests drive in Sardinia

Niet alleen de markt heeft een gigantische metamorfose ondergaan, de Zoë zelf is ook flink veranderd. Wie heel goed kijkt, ontdekt zeker nog verwijzingen naar de eerste generatie maar we hebben hier wel degelijk met een gloednieuwe en een fris gestileerde auto te doen.

21231691 2019 New Renault ZOE tests drive in Sardinia

Door de jaren heen is het ontwerp van de Zoë lichtjes gewijzigd. Iets andere LED-units, zoals andere wielen en andere exterieurkleuren. Voor het nieuwe model voorziet Renault een volledig nieuwe snoet. De voorbumper bevat verchroomde inzetstukken aan het radiatorrooster, de grille en de mistlampen onderaan. Hij omvat ook de zijdelingse luchtinlaten, die de aerodynamische kwaliteiten van de wagen ten goede komen. De nieuwe "full led"-koplampen met de befaamde C-vormige lichtsignatuur die alle nieuwe Renault-modellen gemeen hebben, verlenen hem een expressieve voorkomen.

21231679 2019 New Renault ZOE tests drive in Sardinia

De Renault-ruit in het midden van het radiatorrooster wordt benadrukt door een blauwe rand en verbergt nog steeds de oplaadstekker. De afmetingen van de nieuwe Zoë blijven onveranderd, maar hij krijgt wel meer persoonlijkheid.

21231690 2019 New Renault ZOE tests drive in Sardinia

De achterlichten zijn nu voor 100% led, voor een aanzienlijk betere zichtbaarheid in alle weersomstandigheden. De lichtstrook die in de achterklep overloopt, zorgt ervoor dat de achterkant breder is geworden. Hun lichtsignatuur in horizontale lichtstroken is nu rood voor nog meer zichtbaarheid. De dynamische verlichting van de led-richtingaanwijzer, die het licht vanuit het midden naar buiten beweegt, versterkt deze indruk nog. De in de zijspiegels geïntegreerde richtingaanwijzers zijn eveneens van ledlampjes voorzien. 

21231673 2019 New Renault ZOE tests drive in Sardinia

Net zoals in de nieuwe Clio vinden we de grootste veranderingen in het interieur terug. Alles is anders: het ontwerp, maar vooral ook de materialen zijn voor het B-Segment goed te noemen en het geheel is vrij van kraakjes en piepjes. De nieuwe Zoë is voorzien van een 10” TFT-cluster die vanaf de instapversie leverbaar is, met een resolutie en functies die ongeëvenaard zijn in dit segment. Het scherm toont informatie over de belangrijkste rijassistentiesystemen en alle instellingen met betrekking tot elektrisch rijden, zoals de eco-meter die een milieuvriendelijke rijstijl ondersteunt. Bij uitvoeringen die over een navigatiesysteem beschikken, geeft het ook route-instructies weer. Het 9,3-inch touchscreen in het midden van het dashboard biedt toegang tot alle functies van het Renault EASY LINK multimedia- en navigatiesysteem. Het Renault EASY LINK systeem is aangevuld met specifieke functies voor elektrische auto’s, zoals de real-time beschikbaarheid van laadstations. Ook stelt het de bestuurder in staat om zijn of haar smartphone te verbinden en apps te tonen via Apple CarPlay en Android Auto. De smartphone-opbergruimte biedt optioneel de mogelijkheid om draadloos te laden. Op de verhoogde middenconsole is een nieuwe, e-shifter te vinden. Met deze automatische versnellingspook kan eenvoudig heen en weer worden geschakeld tussen de rijmodi, waaronder de nieuwe B-rijmodus die specifiek is gericht op rijden in de stad. 

21231672 2019 New Renault ZOE tests drive in Sardinia

Het meubilair zit prima en achterin profiteren de inzittenden in alle stilte van een in dit segment onovertroffen plaatsaanbod, dankzij de minimale middentunnel. De koffer slikt 338 liter met de achterbank rechtop, klap je deze neer kan je tot 1225 liter meesjouwen.

Renault heeft voor de nieuwe Zoë een gloednieuwe elektrische infrastructuur ontwikkeld die alle sensoren en geautomatiseerde functies integreert die nodig zijn voor de nieuwe rijassistentiesystemen (ADAS) die de bestuurder beter informeren en het rijden eenvoudiger en veiliger maken.

21231703 2019 New Renault ZOE tests drive in Sardinia

En hoe rijdt de nieuwe Zoë nu? Stil, soepel, maar ook dynamisch. Ondanks het rijklaar gewicht van 1.502 kilogram rijdt deze tweede generatie Zoë verrassend vlot dankzij de nieuwe motor met een vermogen van 135 pk en 245 Nm koppel. Dat vertaalt zich in een optreksnelheid van 9,5 seconden van 0 tot 100 km/u. De top ligt bij 140 km/u. Doe dit niet te vaak, want even flink doorrijden zorgt voor een drastische inkrimping van de actieradius. De besturing is vrij licht en direct, maar de grens is al snel gevonden. De ophanging voelt wel vrij stevig aan op korte oneffenheden. Dat is ongetwijfeld te wijten aan het gewicht van het nieuwe accupakket (326 kilogram). De interne architectuur van de Z.E. 50-batterij werd integraal hertekend om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. De batterijcapaciteit stijgt van 41 naar 52 kWh terwijl de batterij zelf exact hetzelfde volume in beslag neemt als de vorige generatie. De Zoë is ook de enige betaalbare elektrische auto die een wisselstroom-laadmogelijkheid tot 22 kW én een gelijkstroom-laadmogelijkheid tot 50 kW aanbiedt. Dankzij de 22 kW Caméléon AC-boordlader kan de Zoë aan een (geschikt) publiek laadpunt aanzienlijk sneller laden dan andere elektrische auto’s. De Caméléon lader laadt altijd op het maximale beschikbare vermogen (t/m 22 kW) van het laadpunt (bij wisselstroom). Net zo belangrijk is de mogelijkheid van 50 kW DC-snelladen via een CCS-aansluiting. Volgens de nieuwe WLTP-testen kom je 395 km ver.

21231698 2019 New Renault ZOE tests drive in Sardinia

Na een dag met de auto op pad te zijn geweest, kwamen we uit op een verbruik van 11,3 kWh/100 km. Aan € 0,25,- per kWh kosten 100 km je dus niet meer dan € 2,82 wat geen verdere uitleg behoeft: elektrisch rijden is veel goedkoper dan op diesel of benzine. Daarnaast word je in Vlaanderen vrijgesteld van de BIV én de verkeersbelasting. Voor zelfstandigen zijn auto’s zonder uitstoot tot eind dit jaar nog voor 120% aftrekbaar. Vanaf 2020 wordt dat automatisch 100%.

21231684 2019 New Renault ZOE tests drive in Sardinia

De nieuwe Zoë is er vanaf € 24.400, in combinatie met batterijhuur. Inclusief batterij is de nieuwe Renault Zoë leverbaar vanaf € 32.600. De maandelijkse huurkosten van de batterij liggen tussen de € 74  en € 124  inclusief BTW, afhankelijk van het gekozen jaarkilometrage.

Renault mag trots zijn op de tweede generatie Zoë. Die blijft zonder twijfel een bestseller in een segment dat de komende jaren wellicht sterk zal uitbreiden. Voor Renault breken zonnige dagen aan.

82
Aandrijving21/25
Comfort 19/25
Rijgedrag 22/25
Veiligheid 20/25


 

Aandrijving
Actieradius
Knap interieur

Voorstoelen niet in de hoogte verstelbaar


 

Deel op

Lees meer over

Video


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.