Test

VIDEOTEST: Dacia Duster: nu al de auto van het jaar?

26 april 2024
Door Alain Devos

Het gaat snel als je je amuseert. Bij budget- én succesmerk Dacia doen ze dat beslist, ook voor de Duster zijn ze nu al aan de derde generatie toe. Met dezelfde en dus nog altijd heel scherpe prijzen krijg je een nog wat moderner ogende auto met keuze uit verschillende aandrijvingen. Daar is ook een zelfopladende hybride bij, vierwielaandrijving kan evengoed.

 

De naam Duster kleeft sinds 2010 op het achterwerk van de compacte en budgetvriendelijke SUV van Dacia. In 2017 volgde een tweede generatie, aan de vooravond van de lancering van de derde staat de teller al op zo’n 2,4 miljoen exemplaren. De nieuwe Duster ziet er nog een pak hipper en tegelijk ook volwassener uit. Echt nog wat meer auto dus, zij het gelukkig wel nog altijd met aantrekkelijke prijskaartjes. Er is al een Eco G-100 met een compacte driecilinder op benzine én LPG voor € 18.990, maar de meerderheid van de allicht weer heel talrijke Belgische klanten kiest zeker opnieuw voor een hoger uitrustingsniveau en ook een van de krachtigere aandrijvingen.Test Dacia Duster 2024 autonieuws.be 01

Dat kan dan om te beginnen de TCe 130 zijn, die driecilinder met mild-hybride assistentie is de enige die je met een best wel capabele vierwielaandrijving kan krijgen. Voor een automaat en in dat geval dan weer enkel voorwielaandrijving moet je het Hybrid 140-topmodel hebben, dat is een hybride van het zelfopladende type met het vermogen dat zijn voornaam laat vermoeden. De best wel originele en ook verfijnde technologie komt natuurlijk van zustermerk Renault.

Het van enkele andere recente Dacia- en evengoed Renault-modellen geleende CMF-B-platform is stijver en heeft een geoptimaliseerde ophanging, die garandeert ook een stabieler rijgedrag en een groter comfort. Het steekt onder een best wel stoer SUV-koetswerk, in het ook achterin behoorlijk ruime interieur haalt de gebruiksvriendelijkheid het wel een beetje van de afwerkingskwaliteit. Die lage prijzen, dat zit hem natuurlijk ergens. 

We hebben de Dacia Duster al een eerste keer getest. Alles wat je al over deze heel interessante nieuwkomer moet weten, vertellen we in onze kennismakingsvideo!

  • Hippe looks

  • Correct rijgedrag

  • Bijzonder scherpe prijzen

  • Goedkope materialen in het interieur

  • Nog enkele afwerkingsdetails

  • Automaat alleen voor topversie

Deel op

Video


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.