dinsdag, 13 december 2016

Kia viert tien jaar Europese productie in Slowakije

Kia Motors viert de tiende verjaardag van zijn Europese productie. Sinds de officiële start van de volumeproductie op 7 december 2006 rolden al meer dan 2,5 miljoen voertuigen en 3,8 miljoen motoren van de band in de fabriek van Kia Motors Slovakia in Žilina.

De constructeur investeerde meer dan € 1,7 miljard sinds hij in Slowakije voet aan wal zette en genereerde meer dan 20.000 jobs in de fabriek en bij de veertig voornaamste Tier 1- en Tier 2-leveranciers. Met drie ploegen per dag stelt Kia alleen al 3.800 mensen tewerk. Kia bouwt in deze fabriek momenteel de cee’d-familie, de Sportage en de Venga, die naar 95 landen over de hele wereld worden geëxporteerd. 14 procent van de in Žilina gebouwde wagens hebben het stuur aan de rechterkant en bijna 40.000 Kia's uit de enige Europese fabriek van het merk rijden rond op de Slowaakse wegen. 

Eek-Hee Lee, President en CEO van Kia Motors Slovakia, legt uit: "Het voorbije decennium is onze onderneming uitgegroeid tot een van de grootste werkgevers, producenten, exporteurs en belastingbetalers in Slowakije. Ik wil dan ook graag al onze werknemers bedanken voor hun inspanningen en passie. Zij waren het afgelopen decennium de drijvende kracht achter het behalen van de productie- en businessresultaten en hebben de onderneming tot een van de meest efficiënte productievestigingen van de Hyundai Motor Group gemaakt."

De oorspronkelijke investering voor de bouw van de fabriek vertegenwoordigde 700 miljoen euro. De Koreaanse constructeur heeft echter voortdurend geïnvesteerd in de productie van nieuwe modellen in de fabriek en de installatie van nieuwe technologieën, waardoor de totale investering van de onderneming in de regio intussen zo'n € 1,7 miljard bedraagt. In 2016 investeerde Kia nog € 60 miljoen in Žilina en daar komt in 2017 nog eens 130 miljoen euro bij om het bestaande productgamma van de constructeur te vernieuwen.

Kia Motors Slovakia betaalde tot dusver al ongeveer € 320 miljoen inkomstenbelasting in Slowakije. Als men ook rekening houdt met alle belastingen, accijnzen en heffingen, heeft Kia al vier keer meer bijgedragen tot de staatskas en de lokale zelfbesturende regio dan de onderneming heeft ontvangen aan incentives en belastingvrijstelling.

Kia Motors Slovakia stelt momenteel ongeveer 3.800 mensen tewerk in de fabriek van Žilina zelf, met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Het langst dienende personeelslid in de fabriek is al twaalf jaar, zeven maanden en vier dagen actief bij de onderneming. Ruim 800 mensen werken al meer dan tien jaar voor Kia Motors Slovakia en bijna 2.800 mensen al meer dan vijf jaar. Daarmee bevestigt Kia zijn positie bij de beste werkgevers van het land. Kia engageert zich om de vaardigheden en competenties van zijn werknemers verder te ontwikkelen en organiseerde sinds 2006 al 8.900 opleidingen voor personeelsleden. Sinds de start van de volledige productie heeft Kia Motors Slovakia al ruim 2.160.000 lunches geleverd aan zijn werknemers in de kantines.

Jan Taliga, Hoofd van de persafdeling bij Kia Motors Slovakia, legt uit: "we hebben nog steeds leuke herinneringen aan het moment dat de allereerste Kia cee'd van de productielijn rolde. Als eerste Slowaakse werknemer heb ik niet alleen de verschillende fasen van de bouw meegemaakt maar ook de uitbreiding van een naar twee en vervolgens drie ploegen. In de tijd dat ik voor Kia werk, heb ik mijn vaardigheden kunnen ontwikkelen en heb ik een goede band opgebouwd met de collega's in mijn team."

De voorbije tien jaar was de Kia cee'd, het populairste model dat het merk in Žilina bouwde, goed voor 45 procent van het totale aantal wagens dat de fabriek tot nog toe heeft geproduceerd. Hij wordt op de voet gevolgd door de huidige Europese bestseller van het merk, de Kia Sportage. De populairste kleuren zijn zwart, wit en zilver.

Elke dag vertrekken twee treinen en negentig vrachtwagens met in het totaal 1.400 auto's naar 95 landen over de hele wereld. Sinds 2006 exporteert Kia het grootste deel van zijn wagens naar Rusland (18%), het Verenigd Koninkrijk (12%), Duitsland (9%), Spanje (6%) en Italië (6%). Žilina heeft ook een aantal unieke fleetbestellingen voor de Slowaakse en Poolse politie afgewerkt, alsook voor de Tsjechische Post, de Slowaakse vertegenwoordigers van een internationaal leasingbedrijf en de grootste farmaceutische fabrikant en leverancier van mobiele diensten in Polen. 

De fabriek omvat ook twee ateliers voor de productie van motoren. De 1,6-liter dieselmotor van de fabriek is de populairste in Slowakije gebouwde motor en is goed voor 20 procent van de totale motorproductie tot nog toe, al draaien de meeste van de 3,8 miljoen geproduceerde motoren op benzine (53%). Bijna de helft van alle motoren die Kia bouwt, wordt geëxporteerd naar Hyundai Motor Manufacturing Czech in Nošovice (Tsjechische Republiek).

De favoriete langetermijnvoordelen voor werknemers zijn onder meer de directe buslijnen die de onderneming inlegt. 32 bedrijfsbussen vervoeren werknemers van een naar het werk en leggen elke dag 10.275 kilometer af door de streek van Žilina. Dat komt overeen met bijna 2,5 miljoen kilometer per jaar, het equivalent van een bus die 62 keer per jaar de wereld rond rijdt.


Contact

YesYes BVBA
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy