woensdag, 06 maart 2019

Brexit betekent mogelijk goed nieuws voor Nederlandse autofabriek

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Brexit betekent mogelijk goed nieuws voor Nederlandse autofabriek © BMW
De een zijn dood is de andere zijn brood… Die uitspraak zou wel eens van toepassing kunnen zijn voor VDL Nedcar in Born als we een artikel in de Nederlandse krant De Telegraaf mogen geloven. De autofabriek vlak over de Nederlandse grens zou namelijk in beeld zijn als alternatief voor de productie van MINI, wanneer door een harde Brexit de productiesite in Oxford in Engeland gesloten zou worden.


De reden voor die mogelijke verhuis ligt bij de invoerheffingen die in geval van een harde Brexit in Engeland gebouwde auto’s te duur zouden maken wanneer ze naar Europa of elders geëxporteerd moeten worden. Bij de sluiting van de fabriek in Oxford zouden tot 4.500 werknemers op zoek moeten naar een andere job.

Ook de productiefaciliteit van Honda in Swindon, waar de Civic wordt gebouwd, zal sluiten in 2022. Daarmee verliezen zeker al 3.500 mensen hun job. De beslissing van Honda heeft ook (voor een deel) te maken met de Brexit en zal niet de laatste ingrijpende beslissing zijn die de vermaledijde beslissing om de EU te verlaten met zich meebrengt.

TATA Motors, eigenaar van Jaguar Land Rover, besliste ook al om 4.500 banen te schrappen in het Verenigd Koninkrijk, in het kader van een noodzakelijke besparingsoperatie . Daarnaast besliste Nissan al om toekomstige investeringen in de fabriek in Sunderland te schrappen en de X-Trail in de toekomst in Japan te gaan bouwen in plaats van in het Verenigd Koninkrijk.

Een zoveelste bewijs dat een door een aantal populistische politici als niets dan rozengeur en maneschijn verkochte uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie oneindig meer negatieve gevolgen zal hebben dan iemand ooit kon denken, en waar niet alleen de Britten zelf, maar ook alle andere Europese landen er allesbehalve beter van zullen worden.

Moeten we nog hopen dat ze in het VK tot inkeer komen en een tweede referendum organiseren, waarna die hele Brexit wordt geannuleerd? Dromen mag, maar erg waarschijnlijk ziet het er niet uit. 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy