vrijdag, 05 april 2019

Vlaamse overheid overweegt autotaks van 2 of 5 cent per kilometer

Vlaamse overheid overweegt autotaks van 2 of 5 cent per kilometer © Patrick Theunissen Photography
De auto is en blijft de melkkoe. Gisteren is er overleg geweest tussen de ministeriële kabinetten en de Vlaamse regering wil een kilometerheffing invoeren van 2 eurocent per kilometer, ofwel een heffing van 5 eurocent per kilometer mét een startheffing van 25 cent.


In de praktijk zou dat betekenen dat een verplaatsing van 100 kilometer op de Vlaamse (slechte) wegen rond de 2 of 5 euro moet kosten. De heffing zal verschillen van locatie en tijdstip. In en rondom grote steden zal het bijvoorbeeld duurder worden om te rijden dan elders. Ook rijden tijdens de spits kan extra belast gaan worden.

In een eerder Vlaams Mobiliteitsplan uit 2013 werd er ook een scenario van 4,5 eurocent per kilometer besproken. Dat plan werd destijds niet goedgekeurd.

Met de opbrengst wil Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de verkeersbelastingen afschaffen. 

De Vlaamse regering engageerde zich in juli 2018 dat er een slimme, budgetneutrale kilometerheffing voor auto's komt. De volgende regering moet de knoop doorhakken, waarna de kilometerheffing er in het beste geval tegen 2024 komt.

Met de verkiezingen in zicht valt Vlaams Belang Minister Weyts frontaal aan. Kopstukken van de extreemrechtse oppositiepartij deelden donderdag op de A12 bumperstickers uit met de tekst: Stop Kilometerheffing. Op de stickers staat een foto met het hoofd van Minister Weyts, verwerkt in een verbodsbord. Wordt vervolgd.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy