donderdag, 03 oktober 2019

WLTP dan toch pas in 2021 in Vlaanderen

Geschreven door  Stijn Blanckaert
WLTP dan toch pas in 2021 in Vlaanderen © Patrick Theunissen
Nu de volledige tekst van het Vlaamse regeerakkoord eindelijk vrijgegeven is, krijgen we ook uitsluitsel over de in de startnota voor de vorming van een Vlaamse regering aangekondigde plannen om al in 2020 de belasting op inverkeerstelling en verkeersbelasting in Vlaanderen op de WLTP-norm te baseren, in plaats van op de vandaag geldende NEDC (2.0)-norm.


Uiteindelijk heeft de Vlaamse regering de wijze beslissing genomen om niet voor te lopen op de federale plannen, en zal WLTP pas vanaf 2021 de norm worden voor de Vlaamse verkeersfiscaliteit.

Letterlijk lezen we in het regeerakkoord het volgende: “In de verkeersfiscaliteit vergroenen we het wagenpark via de invoering vanaf 2021 van de nieuwe Europese verbruiks- en emissietest (WLTP) voor voertuigen, maar verhogen we de belastingdruk niet. Meer vervuilende wagens worden duurder, milieuvriendelijkere wagens goedkoper.” 

Elders staat er ook : “Maar evengoed blijven we zwaar investeren in weginfrastructuur, naast de alternatieven voor de wagen. De aanschaf van een nieuwe milieuvriendelijke wagen wordt fiscaal aantrekkelijker.”

Wat de regering precies van plan is met de zinnen “Meer vervuilende wagens worden duurder, milieuvriendelijkere wagens goedkoper.” en “De aanschaf van een nieuwe milieuvriendelijke wagen wordt fiscaal aantrekkelijker.” is vandaag niet duidelijk. De invulling hiervan zal afhangen van de nieuwe ministers van mobiliteit en financiën, respectievelijk Lydia Peeters van Open VLD en Matthias Diependaele van N-VA. 

Daarnaast wil de De Vlaamse regering werk maken van een uniform kader voor steden en gemeenten die kiezen voor een lage emissiezone (LEZ). Dat is dan ook hoognodig, al blijft de vraag of er ook met de andere regio’s, Brussel en Wallonië, een gemeenschappelijk kader kan gevonden worden.

Voor de door de Lage Emissiezones zwaar geplaagde oldtimers wordt volgens het regeerakkoord ook een definitieve en uniforme oplossing gezocht.

De volledige tekst van het Vlaamse regeerakkoord kan u trouwens vinden via deze link.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy