dinsdag, 19 november 2019

Belgisch wagenpark op één na jongste van Europa

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Belgisch wagenpark op één na jongste van Europa © Volkswagen AG
Uit cijfers die werden bekendgemaakt door de organisatie van autoconstructeurs ACEA blijkt dat het Belgische wagenpark in 2017, met een gemiddelde ouderdom van de personenwagens van 7,9 jaar, het op één na jongste is van de hele Europese Unie, na dat van het Groothertogdom Luxemburg (gemiddeld 6,4 jaar).


44444444444IMG 5978 2.JPG
Over de hele Europese Unie blijkt de gemiddelde personenwagen precies 11,1 jaar oud te zijn. De recordhouder in negatieve zin is Polen, waar de gemiddelde personenwagen in 2017 niet minder dan 17,3 jaar oud was.

Dat betekent niet alleen dat we met 7,9 jaar beter doen dan -op Luxemburg na- alle andere landen van ons continent, maar ook dat de gemiddelde vervuiling per auto in ons land automatisch lager ligt, aangezien recentere wagens aan strengere milieunormen (euronormen) voldoen, en dus minder vervuilende stoffen uitstoten dan oudere voertuigen.

Een van de verklaringen voor de gemiddeld jonge leeftijd van de auto’s in ons land is ongetwijfeld het feit dat ons land een aanzienlijk aantal bedrijfswagens heeft. Die auto’s worden gemiddeld zowat om de vier jaar vervangen door een nieuw exemplaar, wat niet alleen zorgt voor een grotere mate van veiligheid door meer veiligheidsuitrusting en een grotere crashveiligheid, maar dus ook een daling van de uitstoot aan vervuilende stoffen.

Die -toch benijdenswaardige- positie is dus mede te danken aan de bedrijfswagen, die één van de speerpunten vormt van de strijd van de anti-autolobby tegen het favoriete vervoermiddel van de Belg. Zou het niet logischer zijn om -zolang er geen valabel alternatief is voor alle bestuurders- de (firma)wagen te ondersteunen, als alternatief voor de oudere, vervuilendere en minder veilige oude privéwagen? De vraag stellen is ze beantwoorden…

Met een gemiddelde leeftijd voor de lichte bedrijfswagens van 8,2 jaar doet België het ook op dat vlak na Duitsland (7,6), Zweden (8,0), Oostenrijk (8,0) en -ook hier- recordhouder Luxemburg (6,3) trouwens meer dan behoorlijk. De oudste lichte bedrijfswagens rijden in Griekenland, met een gemiddelde leeftijd van 17,3 jaar.

Bron: ACEA

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy