zaterdag, 18 juli 2020

Europese autoverkoop krabbelt overeind

Geschreven door  Dieter Quartier
Europese autoverkoop krabbelt overeind © Volvo Cars
In maart, april en mei was het huilen met de pet op voor de Europese autosector, van constructeur over importeur tot dealer. Dankzij subsidies allerhande lijkt er sinds juni een mooie inhaalbeweging te zijn ingezet, zeker in Frankrijk.


In totaal werden er 1,13 miljoen nieuwe voertuigen ingeschreven in juni 2020, wat een daling is van 24% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Over het hele jaar bekeken bedraagt de terugval nog steeds een zorgwekkende 40%, een verlies dat niet meer kan worden goedgemaakt in de tweede jaarhelft. 

Een merk dat de trend doorbreekt en het uitzonderlijk goed doet, is Porsche. Het Duitse premium sportwagenmerk ging er vorige maand met 7,5 procent op vooruit. Je zou denken dat de crisis de allerrijksten dus amper treft. Een ander merk dat eigenlijk geen reden tot klagen heeft, is het Zweedse Volvo. Vooral de XC40 verkoopt nog steeds als zoete broodjes en draagt in belangrijke mate bij tot het groeicijfer van 0,2% in juni.

Andere premiummerken doen het beduidend minder goed. BMW Group (BMW, Mini) verloor 26%, Daimler (Mercedes-Benz en Smart) zo’n 19%. Binnen de VW-groep kromp Audi met 27%, terwijl Jaguar en Land Rover 58 respectievelijk 35% moesten prijsgeven. Op de brede markt krijgen vooral Seat (35%) en Opel (48%) klappen. De andere volumemerken schommelen tussen -13% (Skoda) en -30% (Nissan).

De enige markt in Europa waar er sprake is van een heuse revival, is Frankrijk. Daar geeft de overheid sinds 1 juni forse premies voor energiezuinige auto’s. Het hoeft dan ook niet te verworden dat Renault daar de vruchten van plukt, met zijn elektrische Zoë. In totaal groeide de Franse markt vorige maand zelfs met 1,2% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. 

De Duitse markt is verrassend genoeg gekrompen met 32%, hoewel er ook mooie steunmaatregelen zijn voor elektrische en plug-inhybride auto’s. Allicht heeft het een en het ander te maken met de beschikbaarheid van dit type auto’s. De productie heeft immers maandenlang stilgelegen. Renault had in Frankrijk redelijk wat voorraad staan en lijkt daarom van de situatie te profiteren.  

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy