Uitlaat

© Daimler AG

Berekening VAA wordt aangepast vanaf 2022

23 november 2020
Door Dieter Quartier
Wie met een bedrijfsauto rijdt, moet belastingen betalen op het privégebruik ervan. Dat zogenaamde Voordeel van Alle Aard zal vanaf 2022 allicht anders worden berekend uit vrees dat de schatkist inkomsten zou mislopen. Maar is die vrees wel terecht?


Het VAA dat je op een bedrijfsauto betaalt, wordt berekend op basis van drie elementen: de cataloguswaarde inclusief opties, het type aandrijving en de CO2-uitstoot. Wat dat laatste betreft, wordt er gekeken naar de referentie-CO2-uitstoot van het Belgisch wagenpark. Verrassend of niet, die referentie-uitstoot is de voorbije twee referentiejaren licht gestegen door de massale omschakeling naar benzinewagens enerzijds en cross-overs anderzijds. Gevolg: de Staat int minder belastingen op het VAA – en dat was niet de bedoeling.

De formule was immers opgesteld in de veronderstelling dat de referentie-uitstoot continu zou dalen. Ze moest ervoor zorgen dat die daling niet ten koste zou gaan van de fiscale inkomsten. Het omgekeerde lijkt zich nu te voltrekken. Om een verdere stijging van de referentie-CO2-waarde en dus een voortgezette daling in het VAA tegen te gaan, besliste decommissiefinanciën vorige week om vanaf 2022 de referentie-CO2-uitstootwaarde te beperken tot maximaal de waarden die voor 2020 geldenen verdere verhogingen niet in rekening te brengen. Dat schrijft Michel Willems van adviesbureau Mobilitas in een artikel gepubliceerd op Link2fleet.

De referentiewaarden die in 2020 gelden, zijn 91 g/km voor diesels (inclusief plug-inhybrides, zoals de 300de-modellen van Mercedes-Benz) en 111 g/km voor benzines, inclusief plug-inhybrides, full hybrides, lpg-wagens en voertuigen die op cng (aardgas) rijden. De nieuwe regeling moet wel nog gestemd worden in de Kamer, maar er worden geen wijzigingen verwacht.

Slag in het water

Het zou wel eens kunnen dat de aangepaste berekening voor 2022 een maat voor niets is. Volgens Febiac zit de CO2-uitstoot dit jaar immers in een dalende lijn door het toenemende aantal plug-inhybride voertuigen en elektrische auto’s. Er zou sprake zijn van een terugval van 5 g/km wat het marktgemiddelde betreft. Dereferentie-CO2-uitstootwaardenvoor 2021 zullen logischerwijs dalen, waardoor het Voordeel van Alle Aard allicht stijgt ten opzichte van het jaar 2020.

Als de daling zich voortzet – wat naar alle verwachting zal gebeuren gezien het veelvoud aan plug-inhybride en elektrische modellen dat vanaf volgend jaar op de markt komt  – dan is de hele heisa rond de inkomstenderving niet meer dan een storm in een glas water. Een verspilling van overheidsmiddelen, zou je kunnen argumenteren.

Deel op

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.