Uitlaat

© Patrick Theunissen

Olieprijzen schieten de hoogte in…

24 juni 2020
Door Stijn Blanckaert

…maar dat wil niet zeggen dat we aan de pomp onmiddellijk meer zullen betalen. Tijdens de voorbije twee maanden is de prijs van een vat ruwe olie met meer dan 80 procent gestegen, meldt Businessam.be. Dat is de snelste stijging in meer dan een kwarteeuw. De oorzaak is de weer groeiende vraag naar olie na de zware daling ervan door de coronacrisis. 
Tijdens de lockdowns daalde de wereldwijde olieconsumptie met ruim een derde, wat in combinatie met een handelsoorlog tussen de olieproducerende landen voor een felle prijsdaling zorgde. Nu de wereldeconomie stilaan weer opstart stijgt de globale olievraag dus, maar de productie blijft op een lager niveau, waardoor de olieproducenten de prijzen willen doen stijgen om hun marges veilig te stellen. De grote productieoverschotten van enkele maanden geleden zijn vandaag omgezet in een klein tekort.

Duurdere ruwe olie, maar nog niet meteen aan de pomp 

Het opnieuw stijgen van de vraag leidt logischerwijs dus ook tot een stijging van de prijs, al zal de impact van het virus op de economie en de oliemarkten ook de komende jaren zichtbaar blijven, en lijkt het erop dat we aan de pomp nog niet onmiddellijk weer met de pre-coronaprijzen geconfronteerd zullen worden. 

Dat komt doordat bijvoorbeeld de luchtvaart nog niet opnieuw op volle toeren draait, waardoor de vraag naar olie lager blijft dan voorheen. Kredietbeoordeler Moody’s verwacht geen volledig herstel van de wereldwijde vraag naar olie voor 2025 en experts achten het zelfs mogelijk dat de nood aan olie nooit meer het niveau van 2019 evenaart. Dat heeft onder meer te maken met de verwachte groei van het aandeel van elektrische auto’s die tegen 2025 op prijsvlak volledig concurrentieel zouden moeten zijn in vergelijking met auto’s met een verbrandingsmotor.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.