Uitlaat

© Tesla

Tesla rijft miljarden uitstootcredits binnen van andere constructeurs

12 februari 2024
Door Stijn Blanckaert

Tesla verdient niet alleen geld met de verkoop van zijn auto’s, maar ook met het verkopen van uitstootrechten aan andere constructeurs. Vorig jaar ging het om net geen 1,8 miljard dollar, sinds 2009 verdiende de autobouwer bijna 9 miljard aan uitstootkredieten.

 

Autobouwers moeten in Californië, in Europa en zelfs in China aan strikte gemiddelde (CO2-) uitstootobjectieven voldoen. Halen ze die niet, dan worden door de overheid hoge boetes per verkochte auto opgelegd die al snel in de honderden miljoenen euro’s of dollars kunnen lopen. Constructeurs met een te hoge gemiddelde uitstoot kunnen echter een “pool” vormen met anderen die al onder het uitstootobjectief zitten en zo aan hun individueel objectief voldoen. Vanzelfsprekend kost dat die autobouwers geld, want merken die CO2-credits “op overschot” hebben, zoals Tesla, dat alleen uitstootloze elektrische auto’s bouwt, zien daarin een mooie manier om winst te genereren. 

$ 9 miljard voor Tesla sinds 2009 

Het gaat om winst waar Tesla op een administratieve operatie na geen inspanningen voor moet leveren en die serieus aantikt. Vorig jaar wist Tesla volgens Bloomberg niet minder dan $ 1,79 miljard aan uitstootcredits binnen te rijven van andere autobouwers. In totaal kon de Amerikaanse constructeur sinds 2009 zo al bijna $ 9 miljard verdienen. 

Hoewel Tesla dacht dat de inkomsten uit de verkoop van uitstootrechten geleidelijk aan zouden wegvallen, blijkt dat nog niet voor meteen te zijn. De autobouwers die om aan hun objectieven te voldoen bij Tesla aankloppen, zoals Volkswagen Group, Jaguar Land Rover en General Motors, doen dat met lange tanden, want zo maken ze een grote concurrent sterker. Het alternatief, nog meer miljoenen betalen aan de overheid, is echter nog minder aantrekkelijk, dus kunnen de betrokken constructeurs weinig anders.

Deel op

Lees meer over

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.